İş Sağlığı ve Güvenliği - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı
Staj Durumu Var
Mezuniyet Unvanı Tekniker
ÖSYM Tipi TYT
Program İçeriği
Gediz Meslek Yüksekokulu, İş Sağlığı ve Güvenliği Programı, çalışma hayatında oluşabilecek iş kazaları ve meydana gelebilecek meslek hastalıkları ile ilgili olarak, güncel teknoloji ve bilgi ışığında özel sektöre ve kamu sektörüne; yetkin, teknik ara eleman yetiştirmek üzere kurulmuştur. 

Programımız, teorik ve uygulamalı olarak, günümüzün şartlarına uygun, çağdaş eğitim metotlarıyla desteklenmekte ve mesleki alanda yeterli deneyime sahip olabilecek şekilde öğrencilerimizin, programımızdan mezun olmalarına olanak vermektedir. 

Program şartlarını yerine getiren öğrencilerimiz, mezuniyet koşullarını sağladıkları takdirde, Gediz Meslek Yüksekokulu’ndan “İş Sağlığı ve Güvenliği Teknikeri” unvanıyla mezun olmaktadırlar. 

6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile, özel sektörde ve kamu sektöründe, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili personellerinin (İş güvenliği uzmanı, İşyeri hekimi vb. ) istihdamı zorunlu hale getirilmiş ve bu da programımız mezunlarına olan talebi arttırmıştır. 

Bunun yanında, teknik eleman olarak mezun olan öğrencilerimiz, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yapılan belirli eğitimler ve bu eğitimler sonucunda uygulayacağı sınavda başarılı olan adaylara “İş Güvenliği Uzmanı” sertifikası da vermektedir. Böylelikle öğrencilerimiz yine kamu ve özel sektör alanında, yasal olarak da zorunlu tutulan bu istihdam alanında çalışma fırsatı bulmaktadırlar. 

İş Sağlığı ve Güvenliği programı 120 AKTS kredisinden oluşan 2 yıllık (4 yarıyıl) bir programdır.

Staj çalışmalarıyla iş yaşamının dinamizmi yakalanmakta, istihdam öncesi önemli bir deneyim kazandırılmaktadır.

Programı başarı ile tamamlayan öğrencilere İş Sağlığı ve Güvenliği Önlisans Derecesi (Diploması) verilmektedir.

Bölüm Başkanı
Öğr. Gör. Fethullah KARAMETE
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Dr. Öğr. Üyesi GENCER SARIOĞLU
Tarihçe
Dumlupınar Üniversitesi Gediz Meslek Yüksek Okulu, İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü, 2011-2012 Akademik yılından itibaren faaliyete başlamıştır ve eğitim faaliyetlerine devam etmektedir.
Kazanılan Derece
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ TEKNİKERİ - Önlisans Derecesi
Kabul Koşulları
Adayların Lise ve dengi okul diplomasına sahip olması gerekmekle birlikte tüm kabul ve kayıt koşulları YÖK’ün ilgili mevzuatı doğrultusunda ÖSYM tarafından belirlenir.
Üst Kademeye Geçiş
Mezun olan öğrenciler Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavında (DGS) alanıyla ilgili puan türüne göre merkezi yerleştirme esasına dayanarak lisans düzeyinde programlara devam edebilmektedir. Ayrıca açık öğretim fakültelerine de dikey geçiş imkanı bulunmaktadır. Dikey geçiş yapılabilecek lisans programları her akademik yılın başlangıcında ÖSYM tarafından ilan edilmektedir.
Mezuniyet Koşulları
Mezun olabilmek için öğrencinin program müfredatında başarması öngörülen zorunlu ve seçmeli dersleri başarmış olması, FF, FD, DZ ve YZ notunun olmaması gerekir. Programda öğrencinin asgari 120 AKTS kredisini sağlaması ve genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,00 olması gerekir. Ayrıca programda 30 gün staj yapma zorunluluğu vardır.
Mezun İstihdam Olanakları
İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü mezun öğrencileri, İş Sağlığı ve Güvenliği Teknikeri olarak mezun olmaktadırlar. Uzmanlık sınavını kazanan öğrenciler, önce C sınıfı, sonra B sınıfı ve en son A sınıfı uzman olarak çalışabilmektedirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Öğrencilere uygulanacak sınavlar ve ölçme ve değerlendirme esasları, Dumlupınar Üniversitesi "Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği" kapsamında belirlenmektedir.



https://obs.dpu.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=90904220