Giyim Üretim Teknolojisi - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı 80
Staj Durumu Yok
Mezuniyet Unvanı garment technician
ÖSYM Tipi YGS1
Program İçeriği
Giyim Üretim Teknolojisi Programı, tekstil ve hazır giyim sektörünün ihtiyaç duyduğu alanlarda nitelikli insan gücü temininde başvurulan kaynakların başında yer almaktadır. Bu programla, bilimsel ilkeler ışığında, endüstrinin ihtiyaç duyduğu niteliklere sahip, yenilikçi düşünce sistemine uyum sağlamış, problem çözme becerisi yüksek ve teorik bilgilerini iş hayatının gerçeklerine adapte edebilen teknikerlerin yetiştirilmesi hedeflenmektedir. Programın 2 yılı kapsayan eğitim-öğretim sürecinde, genel kültür derslerinin yanı sıra mesleki dersler teorik ve uygulamalı olarak verilmektedir. Ayrıca öğrenciler yaz döneminde 30 gün süreli sanayi stajı yapmaktadırlar. Giyim Üretim Teknolojisi Programını tamamlayan öğrenciler, tekstil ve hazır giyim sektöründe; tasarım, planlama, üretim, pazarlama, yönetim gibi çeşitli departmanlarda istihdam edilmektedirler.
Bölüm Başkanı
Öğr. Gör. Nemra KANLI
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Bölüm Başkanı ÖĞR.GÖR.NEMRA KANLI
Tarihçe
Giyim Üretim Teknolojisi programı, 2011-2012 akademik yılında mesleki eğitim-öğretim faaliyetine başlamıştır. Program açıldığı tarihten bu yana sektörün ihtiyacı olan nitelikli giyim üretim teknolojisi teknikeri talebini karşılamaya çalışmıştır.
Kazanılan Derece
TYYÇ - 5. Düzey - Önlisans Derecesi Giyim Üretim Teknoljisi Teknikeri
Kabul Koşulları
Adayların Lise ve dengi okul diplomasına sahip olması gerekmekle birlikte tüm kabul ve kayıt koşulları YÖK’ün ilgili mevzuatı doğrultusunda ÖSYM tarafından belirlenir.
Üst Kademeye Geçiş
Mezun olan öğrenciler Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı' nda (DGS) alanıyla ilgili puan türüne göre merkezi yerleştirme esasına dayanarak lisans düzeyinde programlara devam edebilmektedir. Ayrıca açık öğretim fakültelerine de dikey geçiş imkânı bulunmaktadır. Dikey geçiş yapılabilecek lisans programları her akademik yılın başlangıcında ÖSYM tarafından ilan edilmektedir.
Mezuniyet Koşulları
Giyim Üretim Teknolojisi Programından mezun olabilmek için öğrencinin program müfredatında başarması öngörülen zorunlu ve seçmeli dersleri başarmış olması, FF,FD, DZ ve YZ notunun olmaması gerekir. Programda öğrencinin asgari 120 AKTS kredisini sağlaması ve genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,00 olması gerekir. Ayrıca programda 30 gün staj yapma zorunluluğu vardır.
Mezun İstihdam Olanakları
Tekstil Konfeksiyon ve Hazır giyim üretimi yapan firmalar, (Üretim, Yönetim, Planlama, Ürün Araştırma ve Geliştirme, Tasarım, Model Uygulama, Kalite Kontrol Departmanlar), moda evleri ve sipariş üretimi yapan firmalar, hazır giyim ile ilgili mümessil firmalar ve danışmanlık bürolarında çalışabildikleri gibi isterlerse moda evi veya atölye gibi kendi iş yerlerini açabilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Öğrencilere uygulanacak sınavlar ve ölçme ve değerlendirme esasları, Dumlupınar Üniversitesi "Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği" ve "Bağıl Değerlendirme Yönergesi" kapsamında belirlenmektedir. Vize sınavının %40’ı Final sınavının %60’ ı not ortalamasını verir. İlgili yönetmelik ve yönergelere üniversitenin internet sayfasından erişilebilmektedir.



https://obs.dpu.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=32731