Moda Tasarımı (İÖ) - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı 25
Staj Durumu Var
Mezuniyet Unvanı Tekniker
ÖSYM Tipi TYT
Program İçeriği

Moda Tasarımı, toplumun farklı kesimlerinin giyim ihtiyaçlarını kişiye özel ve hazır giyim sektörleri olarak karşılamak üzere oluşmuş önemli ve gerekli bir endüstriyel tasarım alanıdır. Programımız, Dumlupınar Üniversitesi Gediz Meslek Yüksekokulu Tasarım Bölümü, Moda Tasarım Programı olarak ön lisans (2 yıllık) eğitim veren bir devlet kurumudur.

Moda Tasarımı, gerçek bir sanatsal çalışma gerektiren ve dünyada “Türk Markası” olarak hatırlanacak ürünlerin ön plana çıkması için gerekli faaliyetlerde bulunan ve gerekli altyapıya sahip bir alandır. Bu alanda eğitimli iş gücü için; yeni bir bakış açısı ile farklı anlayışlar geliştirip modadaki eğilimleri yorumlayabilen, yeni koleksiyonlar hazırlayıp bunların üretilmesi sürecinde çalıştığı işletmede üretim yöneticilerine yardımcı eleman olarak üretimi yapılacak modellerin teknik ve artistik çizimlerini yapabilen, çizilen modellerin kalıplarını hazırlayarak serileştiren ve üretim sürecinde oluşacak dar boğazları giderebilecek çözümler üretebilen elemanlar yetiştirmek hedeftir.

Moda Tasarım programı, 2005-2006 akademik yılında mesleki eğitim-öğretim faaliyetine başlamıştır. Program açıldığı tarihten bu yana sektörün ihtiyacı olan nitelikli Moda Tasarım Teknikeri talebini karşılamaya çalışmıştır.

Moda Tasarım Bilgilerini, çağdaş eğitim yöntemleriyle aktararak, ulusal ve uluslararası alanda mesleğini icra edebilen, endüstrinin ihtiyaçlarına cevap verebilecek yetkinlikte, her yönüyle donanımlı Moda Tasarımcıları yetiştirmektir.

Mezun olabilmek için öğrencinin program müfredatında başarması öngörülen zorunlu ve seçmeli dersleri başarmış olması, FF, FD, DZ ve YZ notunun olmaması gerekir. Programda öğrencinin asgari 120 AKTS kredisini sağlaması ve genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,00 olması gerekir. Ayrıca programda 30 gün staj yapma zorunluluğu vardır.

Programı tamamlayan öğrenciler kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektör işletmelerinde, stilist, modelist, tasarımcı olarak çalışabilir, isterlerse moda evi veya atölye gibi kendi iş yerlerini açabilirler.


Bölüm Başkanı
Öğr. Gör. YAŞAR EMİN AKÇA
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Bölüm Başkanı ÖĞR.GÖR. YAŞAR EMİN AKÇA
Tarihçe
Moda Tasarım programı, 2005-2006 akademik yılında mesleki eğitim-öğretim faaliyetine başlamıştır. Program açıldığı tarihten bu yana sektörün ihtiyacı olan nitelikli Moda Tasarım Teknikeri talebini karşılamaya çalışmıştır.
Kazanılan Derece
TYYÇ - 5. Düzey -Önlisans Derecesi Moda Tasarım Teknikeri
Kabul Koşulları
Adayların Lise ve dengi okul diplomasına sahip olması gerekmekle birlikte tüm kabul ve kayıt koşulları YÖK’ün ilgili mevzuatı doğrultusunda ÖSYM tarafından belirlenir.
Üst Kademeye Geçiş
Mezun olan öğrenciler Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı' nda (DGS) alanıyla ilgili puan türüne göre merkezi yerleştirme esasına dayanarak lisans düzeyinde programlara devam edebilmektedir. Ayrıca açık öğretim fakültelerine de dikey geçiş imkânı bulunmaktadır. Dikey geçiş yapılabilecek lisans programları her akademik yılın başlangıcında ÖSYM tarafından ilan edilmektedir.
Mezuniyet Koşulları
Mezun olabilmek için öğrencinin program müfredatında başarması öngörülen zorunlu ve seçmeli dersleri başarmış olması, FF,FD, DZ ve YZ notunun olmaması gerekir. Programda öğrencinin asgari 120 AKTS kredisini sağlaması ve genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,00 olması gerekir. Ayrıca programda 30 gün staj yapma zorunluluğu vardır.
Mezun İstihdam Olanakları
Programı tamamlayan öğrenciler kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektör işletmelerinde, stilist, modelist, tasarımcı olarak çalışabilir, isterlerse modaevi veya atölye gibi kendi iş yerlerini açabilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Öğrencilere uygulanacak sınavlar ve ölçme ve değerlendirme esasları, Dumlupınar Üniversitesi "Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği" ve "Bağıl Değerlendirme Yönergesi" kapsamında belirlenmektedir. Vize sınavının %40’ı Final sınavının %60’ ı not ortalamasını verir. İlgili yönetmelik ve yönergelere üniversitenin internet sayfasından erişilebilmektedir.



https://obs.dpu.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=32722