Mekatronik - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı 45
Staj Durumu Var
Mezuniyet Unvanı Tekniker
ÖSYM Tipi TYT
Program İçeriği

Teknolojinin gelişmesiyle birçok mekanik sistem; elektrik, elektronik ve bilgisayar destekli hale gelmektedir. Programda; makine, elektrik, elektronik, bilgisayar ve kontrol tekniklerinin kesişiminde çalışan sistemlerin kullanıldığı tesislere ara eleman yetiştirilmesi amaçlanmaktadır. Program; temel elektronik, bilgisayar, elektromekanik sistemler, hidrolik-pnömatik sistemler, kontrol sistemleri ve bilgisayar destekli çizim - tasarım - üretim alanlarında bilgi-beceri sahibi öğrenciler yetiştirmeyi hedeflemektedir.

Mekatronik eğitimi almış öğrenciler; her türlü mekanik, elektrik, elektronik cihazların bakım, onarım, üretim ve işletmesi konusunda mekatronik mühendisleri ve teknisyenleri arasında görev yapan ara elemandır. 

Mekatronik Programı ön lisans programına, ÖSYM tarafından yapılan sınava girip ve yeterli puan alan lise mezunları tercihlerine göre yerleştirilebilirler. 

Kütahya Dumlupınar  Üniversitesi Gediz MYO'da  öğrenim gören öğrenciler bazı derslerden  Kütahya Dumlupınar  Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğine göre bazı derslerden muaf olabilirler. Öğrencilerin derslerden muaf olmaları için belirlenen süreler içerisinde derslerden muaf olmak üzere başvurmaları ve yüksek okul yönetim kurulundan onay almaları gerekmektedir. 

Adayların mezun olabilmeleri için, Programda mevcut olan dersleri başarıyla tamamlaması (toplam 120 AKTS) ve 4.00 üzerinden en az 2.00 ağırlıklı not ortalaması elde etmesi gerekmektedir. 

Programı başarıyla tamamlayan mezunlara Mekatronik Programı alanında ön lisans diploması verilir. 

Programdan mezun olan öğrenciler ÖSYM'nin yapmış olduğu DGS ile lisans programlarında eğitim ve öğretime devam edebilirler.

Bölüm Başkanı
Dr. Öğr. Üyesi Gencer SARIOĞLU
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Gencer SARIOĞLU
Tarihçe
Mekatronik programı, 2009-2010 akademik yılında mesleki eğitim-öğretim faaliyetine başlamıştır. Program açıldığı tarihten bu yana sektörün ihtiyacı olan nitelikli mekatronik teknikeri talebini karşılamaya çalışmıştır
Kazanılan Derece
TYYÇ - 5. Düzey - Önlisans Derecesi Mekatronik Teknikeri
Kabul Koşulları
Adayların Lise ve dengi okul diplomasına sahip olması gerekmekle birlikte tüm kabul ve kayıt koşulları YÖK’ün ilgili mevzuatı doğrultusunda ÖSYM tarafından belirlenir.
Üst Kademeye Geçiş
Mezun olan öğrenciler Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavı'nda (DGS) alanıyla ilgili puan türüne göre merkezi yerleştirme esasına dayanarak lisans düzeyinde programlara devam edebilmektedir. Ayrıca açık öğretim fakültelerine de dikey geçiş imkânı bulunmaktadır. Dikey geçiş yapılabilecek lisans programları her akademik yılın başlangıcında ÖSYM tarafından ilan edilmektedir.
Mezuniyet Koşulları
Mekatronik Programından mezun olabilmek için öğrencinin program müfredatında başarması öngörülen zorunlu ve seçmeli dersleri başarmış olması, FF,FD, DZ ve YZ notunun olmaması gerekir. Programda öğrencinin asgari 120 AKTS kredisini sağlaması ve genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,00 olması gerekir. Ayrıca programda 30 gün staj yapma zorunluluğu vardır.
Mezun İstihdam Olanakları
Bir mekatronik programı mezunu, pnömatik araçları, Çeşitli el takımları, Test cihazları, sensörler, robotlar, torna, freze, C.N.C gibi üretim tezgahları ile çeşitli endüstriyel yağlar gibi her türlü konuya hakimdir. Yani kısacası elektrik-elektronik ve türevlerinin hemen hepsiyle ilgilidir. Çalışma ortamları ise genellikle fabrika ve atölyelerdir. Mekatronik teknisyenleri, otomotiv endüstrisi, savunma sanayi, kopyalama makineleri, tarım, tıp, inşaat gibi alanlardaki firmalarda çalışma olanağı bulurlar. Özellikle son dönemde oldukça büyük bir gelişim gösteren robot teknolojisinde önemli bir yer bulurlar
Ölçme ve Değerlendirme
Vize sınavının %40’ı Final sınavının %60’ ı not ortalamasını verir. “Dumlıpınar Üniversitesi" Önlisans ve Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliği” uyarınca bağıl değerlendirme sistemi uygulanmaktadır. Grup çalışması, araştırma, power point kullanarak bireysel konu anlatımları ve ödevler.



https://obs.dpu.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=32611