Biyoloji - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı 20
Staj Durumu Yok
Mezuniyet Unvanı This degree enables the graduates to exercise their profession.
ÖSYM Tipi MF2
Program İçeriği
Bölüm Başkanı
Prof. Dr. HAYRİ DAYIOĞLU
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Prof. Dr. HÜLYA FOOTITT
Sekreter
4/C MUSTAFA PEDÜK
Tarihçe
Biyoloji Bölümü 1993-1994 yılında lisans düzeyinde eğitim ve öğretime I. ve II. öğretim olmak üzere açılmıştır. Halen bölümümüzde 14 doktora, 137 yüksek lisans, 86 lisans öğrencisi eğitim görmektedir. Lisans programı yanında Yüksek Lisans ve Doktora programlarımız da mevcuttur. Bölümümüzün amacı; öğrencilerine biyoloji ile ilgili temel kavramları öğretmek, Türkiye’nin hayvan ve bitki varlığı ile doğal çevresini tanımasını sağlayıcı bilgiler vermek, onların araştırmacı yönlerinin gelişmesini sağlamak, laboratuarda çalışma, deney yapma ve proje hazırlama becerileri kazandırmak, çevre korumacı kişiliğe sahip çevreye duyarlı öğrenciler yetiştirmektir. Bununla beraber biyolojinin çeşitli alanlarında araştırmalar yaparak yeni bilgiler üretmek ve üretilen bilgileri dergilerde yayınlayarak veya konferanslarda ve sempozyumlarda sunarak bilgiyi yaymaktır. Bölümümüze öğrenci alımı ÖSYM tarafından yapılan merkezi sınav ile olmaktadır. Öğrencilerimizin Biyoloji programını tamamlaması için programda belirtilen lisans derslerini başarmaları gerekmektedir.Bölümümüzde 3 Profesör, 4 Doçent, 5 Yardımcı Doçent ve 3 Araştırma Görevlisi olmak üzere toplam 15 öğretim elemanı vardır. Bölümümüze ait 100 öğrenci kapasiteli 2 adet amfi, 50 öğrenci kapasiteli 4 adet sınıf ve 1 adet seminer salonu ile her biri 130 m2’lik alana sahip 70 öğrenci kapasiteli 2 adet öğrenci laboratuarı bulunmaktadır. Bununla beraber araştırma, hücre kültürü, mikrobiyoloji, entomoloji, biyokimya ve deney hayvanları üretim laboratuarları ile bitki büyütme odası, herbaryum, hayvan müzesi, akvaryum odası bulunmaktadır. Bölümümüz dört anabilim dalından oluşmaktadır. Bunlar; Zooloji, Botanik, Genel Biyoloji ve Moleküler Biyolojidir. Bölümümüzdeki araştırma alanları; Bitki Stres Fizyolojisi, Allelopati, Bitki Anatomi ve Morfolojisi, Bitki Ekolojisi ve Sistematiği, Biyokimya, Moleküler Biyoloji, Hücre Kültürü, Entomoloji, Mikrobiyoloji, Çevre Biyolojisi, Hayvan Ekoloji ve Davranışları, Parazitoloji, Hayvan Fizyolojisi ve Balık Ekolojisi konuları üzerinedir. Bölümümüzde 3 Profesör, 5 Doçent, 5 Yardımcı Doçent ve 3 Araştırma Görevlisi olmak üzere toplam 16 öğretim elemanı vardır. Bölümümüze ait 100 öğrenci kapasiteli 2 adet amfi, 50 öğrenci kapasiteli 4 adet sınıf ve 1 adet seminer salonu ile her biri 130 m2’lik alana sahip 70 öğrenci kapasiteli 2 adet öğrenci laboratuarı bulunmaktadır. Bununla beraber araştırma, hücre kültürü, mikrobiyoloji, entomoloji, biyokimya ve deney hayvanları üretim laboratuarları ile bitki büyütme odası, herbaryum, hayvan müzesi, akvaryum odası bulunmaktadır.
Bölümümüz dört anabilim dalından oluşmaktadır. Bunlar; Zooloji, Botanik, Genel Biyoloji ve Moleküler Biyolojidir. Bölümümüzdeki araştırma alanları; Bitki Stres Fizyolojisi, Allelopati, Bitki Anatomi ve Morfolojisi, Bitki Ekolojisi ve Sistematiği, Biyokimya, Moleküler Biyoloji, Hücre Kültürü, Entomoloji, Mikrobiyoloji, Çevre Biyolojisi, Hayvan Ekoloji ve Davranışları, Parazitoloji, Hayvan Fizyolojisi ve Balık Ekolojisi konuları üzerinedir.
Kazanılan Derece
Programı başarıyla tamamlayan öğrencilere Biyoloji alanında lisans diploması verilir.
Kabul Koşulları
Üniversitelere giriş sınavı olan YGS sınavında başarılı olmak gereklidir. Lisans programlarına giriş sadece bu sınavdan alınan puana bağlıdır.
Üst Kademeye Geçiş
Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan öğrenciler Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavından geçerli puan almaları ve yeterli düzeyde yabancı dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla kendi alanlarında veya ilgili alanlarda Lisansüstü programlarda öğrenim görebilirler.
Mezuniyet Koşulları
Öğrencinin programdaki tüm derslerini başarmış olması, FF, DZ ya da YZ notunun olmaması gerekir. Bu programda öğrencinin asgari 240 AKTS kredisini sağlaması ve genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,00 olması gerekmektedir.
Mezun İstihdam Olanakları
Bölümümüzden mezun olan öğrencilerin Çalışma alanları arasında; eğitim kurumları ve hastane laboratuarları başta olmak üzere, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlıkları, nükleer araştırma merkezleri, deniz bilimleri ve su ürünleri araştırma merkezleri, özel araştırma enstitüleri, adli tıp, tıp fakültesi hastanelerinin histoloji, embriyoloji, fizyoloji, tıbbi biyoloji ve tüp bebek laboratuarları, çevre, kültür, gıda, tarım ve hayvancılık, turizm, özel sağlık kuruluşları, kimya, ilaç, gıda, yem sektörleri ve benzer alanlar bulunmaktadır. Ayrıca bölümümüzden mezun öğrencilerimiz sağlık kurumlarında Sağlık Bilimleri Lisansiyeri unvanı ile görev yapabilmektedirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Sınavlar ve tarihleri genel akademik takvimde yer almaktadır. Her ders için uygulanan ölçme ve değerlendirme şekli “Ders Bilgi Formu” nda ayrıntılı bir şekilde tanımlanmıştır.



https://obs.dpu.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?lang=tr&curSunit=12111