Muhasebe ve Finans Yönetimi - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı
Staj Durumu Yok
Program İçeriği

1.     Yarıyıl

Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri: Bilgisayara giriş niteliğindeki bu ders, sistem yazılımları (Windows) ve uygulama yazılımları (kelime işlem, tablolama, grafik, veri tabanı, e-mail, internet) ile yüksek düzey dillerde programlama konularında temel bilgiler içerir ve veri tabanı tasarlar.

Hukukun Temel Kavramları: Hukukun kaynakları. Hukukun dalları. Hak ve kişilik kavramları. Yargı düzeni, mahkemelerin yetki ve görevleri. Borç, mülkiyet ve miras hukuku.

İngilizce I: Öğrencilerin Lisans sonrası ve meslek hayatlarında ihtiyaç duyacakları İngilizceye temel oluşturacak seviyede İngilizce dilbilgisi, kelime dağarcığı, okuduğunu anlama, sözlü anlatım ve yazma becerileri kazandırılması.

Genel İşletme: Bu ders temel kavramları, işletme amaçlarını, ekonomimiz ve küresel anlamda işletmelerin önemini, maliyetleri ve gelirleri, çevresel analizleri ve başarı faktörlerini kapsar.

Matematik I: Temel Bilgiler (Reel Sayılar, Üslü Köklü Çokluklar, Polinomlar, Çarpanlara Ayırma), Denklemler Ve Eşitsizlikler, Fonksiyonlar, Doğru Ve Parabolün Analitik İncelenmesi, Üstel Ve Logaritmik Fonksiyon, Limit Ve Süreklilik, Türev.

Genel Muhasebe I: Tanışma Ve Ders Hakkında Genel Bilgiler, İşletme, İşletmenin İçerisinde Bulunduğu Ortam Ve Muhasebe İlişkisi, Muhasebenin Ürettiği Bilgi Ve Bu Bilgiyi Üretenler: Muhasebe Mesleği, Muhasebe Mekanizması Ve Türk Muhasebe Sistemi Hakkında Temel Bilgiler, Bilanço Hakkında Temel Bilgiler Ve Bilançoyu Oluşturan Hesaplara Giriş: Hazır Değerler Ve Menkul Kıymetler, Stoklar Alacaklar, Duran Varlıklar, Yabanacı Kaynaklar, Özkaynaklar, Gelir Tablosu Hakkında Temel Bilgiler Ve Gelir Tablosunu Oluşturan Hesaplara Giriş: Gelir Hesapları, Maliyet Ve Gider Hesapları, Genel Tekrar Ve Bütünleşik Örnek Çözümü.

Türk Dili I : Dilin Tanımı, Dil-Kültür-Medeniyet İlişkisi, Dilin Toplum Hayatındaki Yeri ve Önemi, Köken ve Yapı Bakımından Dünyadaki Dil Aileleri, Türk Dilinin Dünya Dilleri Arasındaki, Yeri Türk Yazı Dilinin Tarihî Gelişimi, Lehçe-Şive Kavramları, Türk Yazı Dilinin Sadeleşme Evreleri ve Atatürk, Türkçenin Sesleri ve Sınıflandırılması, Anlam ve Görevleri Açısından Kelime Çeşitleri, Kelime Grupları, Cümle çözümlemeleri.

 

2.     Yarıyıl

Genel Ekonomi : İktisat nedir? İktisadın temel kavramları, İstek, Fayda, İhtiyaç, Mal, Hizmet kavramları, Kıtlık ve Seçim, İktisadi Düşüncenin Gelişimi, Arz ve Talep, Esneklik ve Fayda, Tüketim Teorisi, Üretim Teorisi, Maliyetler, Piyasalar, Ekonominin Temel Sorunları.

Borçlar Hukuku : Borç ilişkisi ve borçların doğumu, icap ve kabul. Temsil. Borçların hükümleri Borçlarda özel durumlar. Alacağın temliki, borcun nakli. özel borç ilişkileri.

 

İngilizce II : Öğrencilerin, lisans sonrası ve meslek hayatlarında ihtiyaç duyacakları İngilizceye temel oluşturacak seviyede İngilizce dilbilgisi, kelime dağarcığı, okuduğunu anlama, sözlü anlatım ve yazma becerileri.

Matematik II : Çok Değişkenli Fonksiyonlar, Belirsiz İntegral, Belirli İntegral, Matris Cebiri, Determinant.

Genel Muhasebe II : Duran varlıkların muhasebe kayıtlarında izlenmesi, amortismanlar, borç hareketlerinin izlenmesi, gelir tablosu hesaplarının muhasebe kayıtlarında izlenmesi, KDV muhasebe işlemleri, ücretler, bilanço esasına göre tutulan defterlerde yapılan hatalar ve düzeltme kayıtları, muhasebede kullanılan belgeler ve fişler, mizanlar, yardımcı hesaplar, bilanço esasına göre tutulacak defterlerde tekdüzen hesap planına göre uygulamalar.

Pazarlama : Pazarlamaya Giriş, Pazarlama ile ilgili Temel Kavramların Açıklanması, Pazarlama Anlayışının Gelişimi, Pazar ve Pazarlama Çevresi, Pazarlama Bilgi Sistemi, Pazarlama Araştırması ve Pazarlama Araştırması Süreci, Tüketici Davranışları, Tüketici Karar Verme Süreci.

Türk Dili II : Yazım Kuralları, Noktalama İşaretleri, Anlatım ve Anlatım Bozuklukları, Kompozisyon ile İlgili Genel Bilgiler, Dilekçe, Rapor, Resmî Mektup, İş Mektubu, Elektronik Mektup, Makale, Öz Geçmiş, Bilimsel Yazı Hazırlamada Uyulacak Kurallar.



3.     Yarıyıl

A.İ.İ.T. I : Türkiye Cumhuriyeti’nin doğuş ve gelişim süreci içindeki olaylar, ilkeler ve fikirler.

Finansal Yönetim I : Temel finansal kavramlar, finansal yönetimin amacı ve işletme yönetimi açısından taşıdığı önem, finansal yöneticilerin işlevleri, finansal analiz, planlama ve bütçeleme, çalışma sermayesi yönetimi.

Finans Matematiği : Basit ve bileşik faiz, basit ve bileşik iskonto, şimdiki ve gelecek değer, kısmi ödemeler, eşdeğer ve birleştirilmiş senetler, finansal piyasalar, anüiteler, borç ödemeleri.

Ticaret Hukuku : Ticari İşletme, Ticari İş, Ticari Hüküm, Ticari Yargı, Tacir, Ticaret Sicili, Ticaret Unvanı, Rekabet, Ticari Defterler, Cari Hesap, Tacir Yardımcıları.

İstatistik I : İstatistik nedir? Önemi, İstatistikte kullanılan temel kavramlar ve ölçek türleri, Veri toplama ve istatistik seri türleri, Serilerin grafik çizimi, Ortalamalar: Aritmetik, tartılı, geometrik ve kuadratik ortalama, Ortalamalar: Medyan ve mod, Değişkenlik Ölçüleri: Variyans, Standart sapma ve Değişim Katsayısı, Momentlere dayalı değişkenlik ölçüleri, Olasılık: Basit ve koşullu olasılık hesabı, Olasılık: Çarpma ve toplama kuralı, Olasılık dağılımları: Binom, Poisson dağılımı ve Normal dağılım.

Maliyet Muhasebesi I : Maliyet kavramları, maliyet unsurları, maliyet muhasebesine ilişkin genel bilgiler, maliyet muhasebesinin muhasebe organizasyonu içindeki yeri, işleyişi, Türkiye’de tekdüzen maliyet muhasebesi sisteminin işleyişi, maliyet hesapları, direkt ilk madde ve malzeme giderleri, stok maliyetlerinin oluşumu, stok değerleme yöntemleri, muhasebeleştirme esasları, direkt işçilik giderleri, işçilikle ilgili diğer giderler, muhasebeleştirilmesi, genel üretim giderlerinin niteliği, sınıflandırılması, genel üretim giderlerinin gider yerlerine dağıtılması, genel üretim giderlerinin dağıtımında kullanılan dağıtım ölçüleri, genel üretim giderlerinin mamullere, yan ürünlere, ortak ürünlere dağıtılması.

Dönem Sonu Muhasebe İşlemleri : Tanışma Ve Ders Hakkında Genel Bilgiler, Envanter İle İlgili Kavramlar, Envanter İşlemlerinin Kapsamı, Değerleme, Ticari Ve Mali Kar Kavramları, Bilanço Hesaplarında Envanter İşlemleri: Dönen Varlıklar: Kasa, Bankalar Ve Menkul Kıymetler, Alacaklar, Stoklar, Bilanço Hesaplarında Envanter İşlemleri: Duran Varlıklar: Maddi Duran Varlıklar Ve Maddi Olmayan Duran Varlıklar, Bilanço Hesaplarında Envanter İşlemleri: Yabancı Kaynaklar ve Özkaynaklar: Banka Kredileri, Ticari Ve Diğer Borçlar, Vergi, Gelir Ve Giderlerde Dönem Sonu İşlemleri, Bilanço Ve Gelir Tablosunun Düzenlenmesi.

 

 

4.     Yarıyıl

A.İ.İ.T. II : Modern Türkiye'nin doğuş ve gelişim süreci içindeki olaylar, fikirler ve ilkeler.

Finansal Yönetim II : Sermaye bütçelemesi, riskli yatırım projelerinin finansal açıdan değerlendirilmesi, işletmelerde kar dağıtım politikası, optimum sermaye yapısının oluşturulması, finansal piyasalar ve borsalar.

Kıymetli Evrak Takip ve Hukuku : Kıymetli evrakın tanımı ile giriş yapılarak bunu takiben kıymetli evrakın temel esasları, kıymetli evrak teorileri; nama, emre ve hamiline düzenlenen kıymetli evrakın özellikleri, kıymetli evrak çeşitleri, kıymetli evrakın sınıflandırılması.

İstatistik II : Örnekleme teorisi, istatistiki tahminler, İstatistiksel karar alma, Hipotez testleri, Küçük örnekleme, Zaman serileri analizi, En küçük kareler yöntemi, İndeksler, Regresyon ve korelasyon analizi, Ki-kare testi.

Maliyet Muhasebesi II : Maliyet muhasebesi I dersinin devamı olan bu derste sanayi ve üretim işletmelerinin maliyet raporlarının hazırlanması sipariş ve safha maliyet sistemlerinin ayrıntılı bir biçimde ele alınması, hizmet üretim maliyeti ve fason imalat konusu, birleşik ve yan mamul kavramları ve muhasebeleştirilmesi, fire kavramı ve muhasebeleştirilmesi bu dersin içeriğini oluşturmaktadır.

Şirketler Muhasebesi : Şirket Kavramı ve Şirketler Muhasebesine yönelik genel bilgiler, Adi şirketler, Kollektif şirketlerde muhasebe uygulamaları, komandit şirketlerde muhasebe uygulamaları, Anonim şirketlerde muhasebe uygulamaları, Limited şirketlerde muhasebe uygulamaları.

Muhasebe Sistemleri ve Organizasyonu : Bilgi ,Sistem, Veri Kavramları ve Muhasebe bilgi sisteminin anahtar kavramları, İşletme bilimi ve uygulamada bilgi teknolojileri: Yazılım ve donanım teknolojilerindeki gelişmeler, Muhasebe de bilgi teknolojileri kullanımı: Donanım, Muhasebe de bilgi teknolojileri kullanımı: Yazılım, Sistem Yaklaşımı ile Muhasebe analizi: Veri Kaynakları, veri işleme süreçleri, çıktılar, sistemin kavramsal öğeleri, fiziksel öğeler, Muhasebe bilgi sitemi geliştirme ilkeleri, Muhasebe bilgi sistemi geliştirme süreci, Mevcut Durum Analizi ve Sistem geliştirme çabalarının planlanması, Öntasarım, Fayda maliyet analizi, ayrıntılı tasarım, Sitemin uygulanması, Muhasebe Organizasyonu, Muhasebe Organizasyonunun Gereği, Muhasebe Organizasyonunun Geliştirilmesi.

 

5.     Yarıyıl

I. Staj (20 iş günü) : Bir muhasebe bürosunda/ işletmenin muhasebe departmanında danışman/uzman gözlemi altında tam gün 20 gün stajı içerir.

Finansal Tablolar Analizi : Mali tabloların fonksiyonları, türleri, yapılarının anlaşılması, mali analiz teknikleri, ve bu tekniklerle ulaşılan sonuçların yorumlanması.

Muhasebe Paket Programları I : Temel Muhasebe Bilgileri, Paket Programın Bilgisayara Yüklenmesi, Paket Programın Genel Yapısı, Paket Program Modülleri, Kasa Modülü, Cari Modülü, Stok Modülü, Fatura Modülü, Çek/Senet Modülü, Kira İşlemleri, Kredi Kartı İşlemleri, Taksitli Satış İşlemleri, Dış veri alım, Muhasebeleştirme Modülü, Muhasebe Modülü, Sabit Kıymet Modülü, Teminat Modülü, Bordro Modülü, Veri Aktarımları Yıl sonu devir işlemleri, Yedekleme ve bakım işlemleri.

Mikro İktisat : Bu derste iktisadi sistem sorunu, iktisadi olay, iktisadi olayın tarafları, bunların davranış tarzları, tüketici teorisi ve fayda maksimizasyonu, firma teorisi ve kar maksimizasyonu, firmaların farklı piyasalardaki karar alma süreçleri ile faktör piyasası analiz edilecektir. Piyasalar, Ekonominin Temel Sorunları.

Dış Ticaret İşlemleri ve Finansmanı : İhracat Kavramı ve İhracatın Genel Özellikleri, İhracat Türleri, Dış Ticaretle İlgili Kurum ve Kuruluşlar, İhracat İşlemlerinde Kullanılan Belgeler, İhracat İşlemlerinde Kullanılan Belgeler Uygulamaları, İthalat Kavramı, Genel Özellikler.

Finansal Piyasalar ve Kurumlar : Genel olarak finansal sistem, para, faiz oranı, finansal piyasalar, finansal kurumlar, finansal kurumların yönetimi ve finansal yapının ekonomik analizi.

Vergi Hukuku : Vergi uyuşmazlıkları, vergi cezaları, tarh, tahakkuk, tahsil, zamanaşımı vb.

İş İngilizcesi I : Öğrenciler mesleğe atıldıklarında ihtiyaç duyabilecekleri İngilizce’ye temel oluşturacak seviyede İngilizce dilbilgisi, kelime dağarcığı, okuduğunu anlama, sözlü anlatım ve yazma becerileri.

Kurumsal Yönetim : Kurumsal yönetim kavramı, Hukuki, yönetsel ve finansal boyutlarıyla kurumsal yönetim, Kurumsal yönetim yaklaşımları; pay sahipleri ve paydaş yaklaşımı, Kurumsal yönetimin işlevleri, Kurumsal yönetim mekanizmaları; Yönetim kurulunun oluşumu ve yetkilendirilmesi, Yönetim kurulu toplantısının planlanması, Organize edilmesi, Yönetilmesi, Yönetim kurulu başkanının rolleri, Sorumlulukları, Yetkileri, Pay sahipleri, Finansal kurumlar ve medya ile ilişkiler, Tekil, İkili ve Çoğulcu kurumsal yönetim, Şirket ve yönetim kurulunun performansının değerlendirilmesi, Kurumsal yönetim düzeyinin ölçülmesi.

Kamu Maliyesi : Kamu sektörü ve kamu hizmetlerinin incelenmesi, Kamu harcamalarının nitel ve nicel gelişimi, karşılaştırmalı olarak değerlendirilmesi, Kamu gelirlerinin tanımlanması, vergi teorisinin incelenmesi, Yerel yönetim maliyesi, kamu iktisadi teşebbüsleri ve borçlanma.

Çevre Muhasebesi : Çevreye ilişkin muhasebe yaklaşımları, Çevre muhasebesinde atıkların muhasebeleştirilmesi, Çevre muhasebesinde denetim.

Sosyal Güvenlik Sistemleri : Bireysel Emeklilik Sistemleri (BES) ve Sosyal Güvenlik Sisteminin (SGK) Tanımlanması ve İşleyiş İlkelerinin İncelenmesi.

 

Temel Sigortacılık :      Sigorta kavramı, Sigortanın Türkiye’deki ve Dünya’daki tarihsel

gelişimi, Sigortanın önemi, Büyük sayılar yasası, Sigortanın fonksiyonları, Sigortanın yararları, Sigortanın temel prensipleri, Sosyal sigorta ve özel sigorta arasındaki farklılıklar.

E-Ticaret : Bu derste, dijital dünya ve E-ticaretin içindeki yeri, internet tarihçesi, web işletme modelleri, elektronik ortamda yeni ürün geliştirme, e-fiyatlandırma, e-ticarette planlama, değişik e-ticaret konu.

İşletme Yönetimi : Ekonomi ve işletme ile ilgili temel kavramlar, Ticari kuruluşların yeri ve büyüklüğü üzerine kararlar, İşletmelerin sınıflandırılması, Temel işletme fonksiyonları.

 

 

6.     Yarıyıl

Yönetim Muhasebesi : Bu dersin içeriği, katkı payı-başabaş noktası analizlerini, bütçeleme ve standart maliyet sistemini, esnek bütçeleme sistemini, sapmaların analizini ve muhasebeleştirilmesini, stratejik karar alma, üretime devam edip etmeme, yeni ürün üretip üretmeme vb. gibi konuları kapsamaktadır.

Muhasebe Paket Programları II : Temel Muhasebe Bilgileri, Paket Programın Bilgisayara Yüklenmesi, Paket Programın Genel Yapısı, Paket Program Modülleri, Kasa Modülü, Cari Modülü, Stok Modülü, Fatura Modülü, Çek/Senet Modülü, Kira İşlemleri, Kredi Kartı İşlemleri, Taksitli Satış İşlemleri, Dış veri alım, Muhasebeleştirme Modülü, Muhasebe Modülü, Sabit Kıymet Modülü, Teminat Modülü, Bordro Modülü, Veri Aktarımları Yıl sonu devir işlemleri, Yedekleme ve bakım işlemleri.

Temel Bankacılık Hizmet ve Ürünleri : Finansal sistem ve kurumlar, bankalar ve kuruluşu, organizasyonları, fon kaynakları, bankacılık hizmetleri, kredi politikası, riskler, denetimi.

Makro İktisat :         Makroekonominin temelleri, makroekonomik değişkenler, temel

makroekonomik modeller, para, faiz oranları, milli gelir hesapları, uluslararası ekonomik ilişkiler, para ve maliye politikaları, toplam talep, toplam arz ve ekonomik dalgalanmalar.

Menkul Kıymetler ve Diğer Sermaye Piyasası Araçları : Mali Piyasalar, Halka Açık Şirketler, Menkul Kıymetlerin Özellikleri, Tahvil, Hisse Senetleri, Menkul Kıymetlerin Borsa Koduna Alınması ve Çıkarılması ile İlgili Esaslar, Pazar Türleri, Müşteri Emirleri Ve Fiyatların Oluşması Türk Sermaye Piyasasının Gelişimi ve Karşılaştığı Sorunlar.

İcra ve İflas Hukuku : Türk İcra İflas Hukuku’nda alacaklı ve borçlunun sahip olduğu imkanlar, ilamsız ve ilamlı icra takibi, iflas yoluyla takip kurumları ile şirketlerin yeniden yapılandırılması ve iflasın ertelenmesi konuları.

Sermaye Piyasası Hukuku : Ticaret Şirketleri, Kollektif ve Komandit Şirketler, Limited ve Anonim Şirketler ve Holdingler, Sermaye Piyasası Hukukuna Giriş ve İhraç, Halka açık anonim ortaklık, Halka arz, Sermaye Piyasası Araçları, Halka Açık Anonim Ortaklıkların Özellikleri (1), Halka Açık Anonim Ortaklıkların özellikleri (2), Halka Açık Anonim Ortaklıkların Özellikleri (3), Menkul Kıymetler, Opsiyon ve vadeli işlem Sözleşmeleri, Aracılık ve Portföy Yöneticiliği Faaliyetleri, Sermaye Piyasası Kurumları (1), Sermaye Piyasası Kurumları (2), Aleni Pay Alım Teklifi, İçerden Öğrenenlerin Ticareti, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası.

Türk Vergi Sistemi : Kişisel gelir vergisinde gelir kavramı ve GV türleri, KV’nin konusu, vergiyi doğuran olay, mükellefleri ve mükellefiyet.

 

İş İngilizcesi II : Öğrenciler mesleğe atıldıklarında ihtiyaç duyabilecekleri İngilizceye temel oluşturacak seviyede İngilizce dilbilgisi, kelime dağarcığı, okuduğunu anlama, sözlü anlatım ve yazma becerileri.

Dış Ticaret İşlemlerinin Muhasebeleştirilmesi : Dış ticaret işlemlerine ilişkin olarak, teslim ve ödeme şekilleri, dövizli işlemler, menkul kıymet işlemleri, ithalat ve ihracat işlemleri ile muhasebeleştirmeleri aktarılacaktır.

Kurumsal Raporlama :             kurumsal yönetim çerçevesinde kurumsal raporlama

düzenlemelerinin öğrenilmesidir.

Aracı Kurumlar Muhasebesi : Sermaye Piyasası ve Aracı Kurumlar. Aracı Kurumlarda Hesap Planı ve Muhasebe Süreci. Aracı Kurumlarda Mali Tablolar ve Belge Düzeni. Aracı Kurumlarda Vergi Düzenlemeleri. Aracı Kurum Hesapları ve İşleyişleri. Hisse Senedi alım- satım işlemlerinin muhasebeleştirilmesi. Devlet Tahvili ve Hazine Bonosu İşlemlerinin Muhasebeleştirilmesi. Halka Arz İşlemleri ve Muhasebe Süreci. Kredili Menkul Kıymet ve Açığa Satış İşlemleri ve Muhasebe Süreci. Portföy Yönetim Danışmanlığı Faaliyeti ve Muhasebe Süreci. Nazım Hesaplara İlişkin Örnekler. IFRS vb uygulamalar hakkında bilgi ve örnek. Dönem Sonu Envanter İşlemleri ve Kapanış Kayıtları.

Araştırma Teknikleri : Bilim, Sosyal Bilimler, Araştırma, Veri Analizi, Bilimsel Rapor Hazırlama.

Üretim Planlaması ve Stok Yönetimi : Üretim Sistem Tipleri, Üretim Planlama, Kapasite Planlama, Düzgün Akış, Talep Tahmin Teknikleri, Stok Yönetimi.

Banka ve Sigorta Pazarlaması : Bankacılık sektöründe hizmet kavramı, Bankacılık hizmet ürünleri, Bankacılık hizmetlerinin pazarlama karması , Bankacılık hizmet ve ürünlerinde dağıtım, fiyatlama ve tutundurma.

Yönetim Bilişim Sistemleri : Bu ders yönetim ve bilgisayar derslerinin dengeli bir şekilde aktarılması için hazırlanmıştır. Temel konular; işletme yönetimi, bilgi yönetimi ve bilgi sistemleri içermektedir.

İnsan Kaynakları Yönetimi : Görsel -İşitsel öğretme metotları, derse katılım ve örnek olay çalışmaları.

 

 

7.     Yarıyıl

II. Staj (20 iş günü) : Bir muhasebe bürosunda/ işletmenin muhasebe departmanında danışman/uzman gözlemi altında tam gün 20 gün stajı içerir.

Muhasebe Standartları : Her bir Uluslararası Finansal Raporlama Standartı ayrı ayrı incelenerek uygun muhasebe kayıtları yapabilme.

Muhasebe Denetimi : Temel Kavramlar, Genel Kabul Görmüş Denetim Standartları, Denetim Raporu Süreci ve Planlaması, (Bir denetim raporunun hazırlanma şekli ve denetim plânlaması.), Denetim Kanıtları ve Teknikleri, (Geleneksel kanıt toplama teknikleri ile kanıt türleri.), Çalışma Kağıtları, İç Kontrol Sistemi, (İç kontrol sisteminin kurulması, Etkin bir iç kontrol sistemi için temel ilkeleri, İç kontrol sisteminin iç denetimdeki rolü, İç kontrol sisteminin dış denetimdeki rolü.), Varlık ve Kaynak Hesaplarının Denetimi, (Nakit ve nakit benzeri değerlerin denetimi, Alacakların denetimi, Stokların denetimi, Duran Varlıkların denetimi, Borçların denetimi ve Öz Kaynakların denetimi.), Sonuç Hesapları ve Mali Tabloların Denetimi, (Sonuç hesapları ile malî tablolarda yapılabilecek muhtemel hata ve hileler.).

 

Türkiye Ekonomisi : Türkiye'nin temel ekonomik özellikleri, tarihsel gelişimi, sektörel yapısı, borçlar, dış ekonomik ilişkiler, kitler ve özelleştirme uygulamaları ile AB süreci.

Uluslararası Finans ve Bankacılık : Uluslararası finans ve uluslararası piyasalar, Döviz kurları ve kur sistemleri, Döviz kuru riski, Uluslararası para sistemleri, Ödemeler dengesi ve işleyişi, Temel parite koşulları, Uluslararası bankacılık ve finansal piyasalar.

Yatırım Proje Analizi : Yatırım kavramı, türleri ve proje değerleme süreci, ekonomik, teknik, finansal, hukuksal ve organizasyonel etüdler, yatırımın finansman ihtiyacının belirlenmesi, yatırımdan sağlanacak gelirin tahmini, yatırım projesinin finansmanı, yatırım teşvikleri, yatırım proje modelinin hazırlanması ve yönetimi.

Finans Piyasaları Analizi : Temel ve Teknik Analize İlişkin Kavramlar, Finansal Piyasaların Yapısı ve İşleyişi, Finansal Piyasa Araçları, Türev Piyasası Araçları, Hisse Senedi ve Türev Piyasaları Arası İlişki: Piyasalar Arası Analiz.

İş Hukuku : Bireysel ve toplu iş hukukuna ait bilgileri pekiştirip, uygular hale getirici uygulama örnekleri çözmek ve analitik düşünceyi geliştirmek.

Sosyal Sorumluluk ve Etik : Sosyal Sorumluluğa ilişkin kavramlar, Sosyal Sorumluluk sürecinin gelişimi Muhasebe için sosyal sorumluluk, Etik Kavramı ve unsurları, İş Dünyası için Etik, muhasebe ve diğer işletme fonksiyonları için etik konusu incelenmektedir.

İhtisas Muhasebeleri I :            Bankalarda muhasebe sistemi, bankacılık işlemleri ve muhasebeleştirilmesi.


Muhasebede Örnek Olaylar : Risk ve İşletmelerde Risk çeşitleri, Mali risk ve İşletmelere etkileri, Mali risk yönetimi, Hedging yöntemleri ve araçları, Türkiye’de Türev ürünler ile mali risk yönetimi, Türev ürünler ve muhasebe, Türev ürünlere ilişkin standart ve uygulamalar, hedge muhasebesi, spekülasyon muhasebesi, muhasebeleştirme ilkeleri, İşletmelerde türev ürünlerin muhasebeleştirilmesi.

Kamu Sektör Muhasebesi : Devlet muhasebesini tanımı, kapsamı, genel özellikleri, devlet muhasebesi sistemleri, Tekdüzen Hesap Planı, Genel bütçeli idarelerde kullanılan hesaplar ve bu hesaplara ilişkin işlemler, Faaliyet Sonuçları Hesapları ve Bütçe Hesaplarının Kapatılması ve Faaliyet Sonucunun (Dönem Olumlu Faaliyet Sonucu/Dönem Olumsuz Faaliyet Sonucu) Ortaya Çıkarılması, Türkiye’de uygulanan devlet muhasebesine ilişkin güncel sorunların ele alınması.

Muhasebeciler İçin İngilizce I : Öğrenciler mesleğe atıldıklarında ihtiyaç duyabilecekleri İngilizceye temel oluşturacak seviyede İngilizce dilbilgisi, kelime dağarcığı, okuduğunu anlama, sözlü anlatım ve yazma becerileri.

İç Kontrol : Bu derste iç denetmenin rolleri, denetim çeşitleri, işletme risk yönetimi, satın almaya yönelik iç denetim gibi konular tartışılacaktır.

Muhasebe Uygulamaları I : Bilim etiği, araştırma yöntemleri, ampirik araştırma tasarımı, uygulaması ve veri analizi.

Örgütsel Davranış : Beşeri ilişkiler-kuramsal gelişim; örgüt kültürü; örgütsel iletişim; motivasyon ve kuramları, gurup dinamizmi, liderlik; dönüştürücü liderlik, stres, değişimin yönetimi, örgütsel vatandaşlık, tükenmişlik, yıldırma.

 

Stratejik Yönetim : Strateji kavramının ve stratejik yönetimin anlamı ve iş ile işletmenin stratejik açıdan analizi.

 

8.     Yarıyıl

Vergi Muhasebesi : Dersin İçeriği Genel Muhasebe Vergi Muhasebesi İlişkisi, Vergi Kanunları ve vergicilikle ilgili temel kavramlar, Vergi Usul Kanunu’nda değerleme ve ölçüleri, İşletme varlık ve kaynaklarında değerleme, Maddi Duran Varlıklarda Amortisman ve Karşılıklar, Özsermaye Kıyaslaması Yoluyla Kazancın Hesaplanması, Sonuç Hesapları Yoluyla Kazancın Saptanması, Katma Değer Vergisi Kanunu ve Muhasebe, uygulamaları, Dış Ticaret İşlemlerinde KDV Uygulamaları, Muhtasar Beyanname ve Ücretlerin Vergilendirilmesi.

İleri Muhasebe Uygulamaları :          Finansal muhasebe, maliyet muhasebesi, yönetim

muhasebesi, ihtisas muhasebeleri ve denetim alanında güncel ve ileri muhasebe teknikleri.

Dünya ve AB Ekonomisi : Dünya ve AB Ekonomisinin sorunları hakkında bilgi sahibi olmak, Dünya ve AB Ekonomisindeki makroekonomik akım ve değişimleri kavramak, Uluslararası iktisadi kuruluşları tanımak, Avrupa entegrasyonunun gelişimi, AB’nin ekonomik kurumlan, AB’nin ortak tarım politikası, AB’nin sanayi politikası, AB’de hizmet sektörü, AB’nin dış ticaret politikası, Avrupa para sistemi, AB’de para banka ve sermaye piyasaları.

Portföy Yönetimi : Portföy ve portföy yönetimi, Risk ve beklenen getiri, Portföy risk ve getirisinin hesaplanması, Portföy çeşitlendirmesi ve etkin portföyler, indeks modeller ve Sermaye Varlıklarını Fiyatlandırma Model.

Kurumsal Kaynak Planlaması : Kurumsal kaynak planlama (ERP) sistemlerinin ortaya çıkışı, Malzeme ihtiyaç planlaması (MRP), Kurumsal kaynak planlaması (ERP), ERP seçim ve kurulumu , Kurumsal kaynak planlama sistemleri (ERM) yazılım paketleri, özellikler , CANİAS program modülleri temel eğitimi, Destek tabloları ve temel veriler, Ürün tasarımı modülü, Satış yönetimi modülü, Satın alma yönetimi modülü, Malzeme yönetimi modülü, Personel yönetimi modülü, Finans ve muhasebe modülü, Kurumsal karneler.

Performans Yönetimi : Performans değerlendirme, amaç ve kapsamı, performans değerlendirme yöntemleri ve karşılaşılan başlıca sorunlar, performans değerlendirmede güncel yaklaşımlar, performans yönetimi sistemi ve insan kaynakları yönetimindeki yeri ve önemi, kullanım alanları, performans yönetim sistemini etkileyen faktörler, performans yönetiminin stratejik boyutu, uygulama örnekleri.

Uygulamalı Girişimcilik : İş Fikri Geliştirme Ve Yaratıcılık Egzersizleri, İş Planı Kavramı Ve Öğeleri (Pazar Araştırma, Pazarlama Planı, Üretim Planı, Yönetim Planı, Finansal Plan), İş Planının Yazılması Ve Sunumunda Dikkat Edilecek Hususlar, Atölye Çalışmaları, Eğitim Programına Destek Modüller (E-Ticaret, Lojistik, Dış Ticaret Vb. Sınıf İçi Eğitim Veya Atölye Çalışmaları)

Stratejik Maliyet Yönetimi : Dersin İçeriği Stratejik maliyet yönetimi dersi, maliyet yönetimi ve stratejik maliyet yönetimi kavramlarını ele alan ve bu alanda yaşanan güncel gelişmeleri izleyen bir derstir. Bu derste maliyet ve yönetim muhasebesi alanında yaşanan gelişmeler yakından el alınmakta ve karar alma faaliyetlerinde stratejik maliyet yönetimi konusu derinlemesine incelenmektedir.

 

İhtisas Muhasebeleri II : Bu ders kapsamında öğrencilere, otel ve inşaat işletmelerinde kullanılan ve özellik gösteren hesapların nitelikleri ve işleyişi açıklanacaktır.

Türev Ürünler Ve Muhasebeleştirilmesi : Dersin İçeriği Risk ve İşletmelerde Risk çeşitleri, Mali risk ve İşletmelere etkileri, Mali risk yönetimi, Hedging yöntemleri ve araçları, Türkiye’de Türev ürünler ile mali risk yönetimi, Türev ürünler ve muhasebe, Türev ürünlere ilişkin standart ve uygulamalar, hedge muhasebesi, spekülasyon muhasebesi, muhasebeleştirme ilkeleri, İşletmelerde türev ürünlerin muhasebeleştirilmesi.

Risk Yönetimi Ve İç Denetim : Risk, riskin belirlenmesi, Risk türleri, Risk yönetim süreci, risk yönetimi, Risk Yönetimi ihtiyacı, Finansal skandallar ve iç denetim, Risk Yönetiminde Temel İstatistik ve Ekonometri Teknikleri, Solvency I - Solvency II, Riske Maruz Değer, Backtesting , Stres Testi ve Senaryo Analizleri, Operasyonel risk-Entegre Risk Yönetimi, İç denetim yaklaşımları -Öz değerleme yaklaşımı, Kurumsal Risk Yönetimi Temelli İç Denetim, Risk Odaklı İç denetim, Sürekli denetim, Bilgi Teknolojileri denetimi.

Sigorta Muhasebesi : Sigorta muhasebesi ve önemi, Tek düzen hesap planı çerçevesinde sigorta muhasebesi amacı ve kapsamı, ana hesap planı, branşlar itibariyle poliçe üretim ve iptallerinin nasıl yapıldığının incelenmesi, yasal olarak yerine getirilmesi gereken yükümlülüklerin incelenmesi.

Sağlık İşletmeleri Muhasebesi :          Derste, Tekdüzen Hesap Planı sistematiği, nakit

hareketlerinin, menkul kıymet hareketlerinin, ticari mal hareketlerinin, KDV işlemlerinin ve ticari borç/alacak işlemlerinin muhasebeleştirilmesi, Tek Düzen Muhasebe Sistemine göre, depozito işlemleri, ücretler, duran varlıklara amortisman ayrılması, yabancı kaynaklar, öz kaynaklar, gelir tablosu ve maliyet hesapları ele alınacaktır. Bu kapsamda, teori-uygulama bütünlüğü içinde örnek olaylar yardımıyla ağırlıklı olarak söz konusu hesap sınıflarının dönem içi işleyişleri üzerinde durulacak, aynı zamanda amortisman gibi bazı dönem sonu işlemlerine yer verilecektir. Derste ayrıca hizmet işletmelerinde maliyetlerin saptanmasına yönelik yöntemlere yer verilecektir. Bu bilgiler ışığında bir yıl boyunca bir işletmede ortaya çıkabilecek mali olaylar sonucu mizan, gelir tablosu ve dönem sonu bilançosunun nasıl hazırlanacağı hakkında bilgi verilecektir.

Muhasebeciler İçin İngilizce II : Öğrenciler mesleğe atıldıklarında ihtiyaç duyabilecekleri İngilizceye temel oluşturacak seviyede İngilizce dilbilgisi, kelime dağarcığı, okuduğunu anlama, sözlü anlatım ve yazma becerileri.

Denetim Uygulamaları : Muhasebe denetiminin tanımı, denetim ve denetçi türleri, genel kabul görmüş denetim standartları, denetim süreci ve hesapların denetim uygulamaları.

Muhasebe Uygulamaları II : Bilim etiği, araştırma yöntemleri, ampirik araştırma tasarımı, uygulaması ve veri analizi.

Bölüm Başkanı
Prof. Dr. Selçuk YALÇIN
BEK Üyeleri
Doç. Dr. Emin ZEYTİNOĞLU
BEK Üyeleri
Doç. Dr. Emin ZEYTİNOĞLU
Sekreter
Şube Müdürü Nihat AYIRTÇI
Tarihçe
2006 yılında kurulan önceden Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Muhasebe Bölümü Dumlupınar Üniversitesine bağlı olarak, eğitim veren bölümümüz 2019 yılından itibaren Kütahya Dumlupınar Üniversitesi, Kütahya Uygulamalı Bilimler Fakültesine bağlı olarak eğitim vermektedir. 2006-2007 Eğitim-Öğretim Yılından itibaren öğrenci kabul eden Okulumuzda dört yıllık Lisans eğitimi verilmektedir.
Kazanılan Derece
Lisans Derecesi
Kabul Koşulları
Adayların Lise ve dengi okul diplomasına sahip olması ve Üniversite Öğrenci Seçme Sınavından yeterli puanı almış olması gerekir.
Üst Kademeye Geçiş
Lisans eğitimini başarı ile tamamlayan mezunlarımız, ALES sınavından geçerli not almaları ve yeterli düzeyde yabancı dil bilgisine sahip olmaları koşuluyla ulusal ve uluslararası yüksek öğrenim kurumlarında yüksek lisans ve doktora öğrenimlerine yönelebilirler.
Mezuniyet Koşulları
Muhasebe Bölümünden lisans derecesi alabilmek için, bölüm eğitim programında belirtilen biçimde 240 AKTS karşılığı zorunlu ve seçimlik derslerin başarıyla tamamlanması, toplam 40 günlük stajını tamamlaması gerekmektedir. Bu koşula ek olarak genel akademik not ortalamasının en az 2.00 olması şarttır.
Mezun İstihdam Olanakları
Programdan mezun olan öğrencilerimiz, bağımlı veya bağımsız serbest muhasebeci mali müşavir olabilecekleri gibi, bağımsız denetçi veya iç denetçi olarak da istihdam edilebilirler. Ayrıca mezunlarımızın akademisyen olmaları da mümkündür.
Ölçme ve Değerlendirme
Her öğrencinin dönem başında derslere kayıt yaptırması, dönem sonu sınavına girebilmesi için derslerin en az %70`ine devam etmiş olması gereklidir. Öğrenciler her ders için en az 1 ara sınav ve yarıyıl sonu sınavına tabi tutulurlar. Başarı notuna, ara sınav (ara sınav notu olarak ödev, kısa sınav vb. ölçme araçlarından elde edilen puanlar da değerlendirmeye alınabilir) katkısı %40, yarıyıl sonu sınavının katkısı ise % 60 şeklindedir. Bir dersten AA, BA, BB, CB ve CC harf notlarından birini alan öğrenciler, o dersi başarmış sayılırlar. DC ve DD notları şartlı başarılı notlardır. Öğrencinin DC veya DD notu aldığı bir dersten başarılı olması için genel ağırlıklı not ortalamasının en az 2.0 olması gerekir.



https://obs.dpu.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?curSunit=90907378&lang=tr