Biyokimya - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 4
Azami Süresi (Yıl) 7
Kontenjanı 50
Staj Durumu Var
Mezuniyet Unvanı Biyokimyager
ÖSYM Tipi MF3
Program İçeriği
Bölüm Başkanı
Prof. Dr. Metin BÜLBÜL
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Prof. Dr. Muharrem AKCAN
Sekreter
Bilgisayar İşletmeni Belkıs Ceylan Şahan
Tarihçe
Biyokimya Bölümü 2013 yılında kurulmuş olup, 2013 ÖSYS ek yerleştirme ile öğrenci alarak öğretime başlamıştır. Bölümde Biyoteknoloji Anabilim Dalı mevcut olup, 5 Profesör Dr., 2 Doçent Dr., 3 Doktor Öğretim Üyesi, 1 Öğretim Görevlisi Dr. ve 3 Araştırma Görevlisi olmak üzere toplam 14 öğretim üyesi ve elemanı bulunmaktadır. Bölümümüzde her öğretim üyesinin bireysel kullanımına açık araştırma laboratuvarları ve bir adet öğrenci laboratuvarı vardır. Ayrıca bölümümüzde 30 iş günü olacak şekilde zorunlu staj uygulaması mevcuttur.
Kazanılan Derece
Lisans
Kabul Koşulları
Bölüme Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan YKS sınavı ile “Kütahya Dumlupınar Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Programlarına Uluslararası Öğrenci Kabulüne İlişkin Yönerge” kapsamında öğrenci kabulü yapılır.
Üst Kademeye Geçiş
Programdan mezun olan öğrenciler ALES, YDS, YÖKDİL sınavlarından yeterli puanı aldıkları takdirde yüksek lisans ve doktora programlarına başvurabilirler.
Mezuniyet Koşulları
Kütahya Dumlupinar Üniversitesi Ön Lisans Ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği Madde 35 – (1) Ön lisans/lisans programından mezun olunabilmesi için aşağıdaki şartların sağlanması gerekir: a) Müfredatta yer alan tüm dersler; uygulamalar, staj, iş yeri eğitimi ve benzeri çalışmalar, MU (Muaf) veya başarılı harf notu ile tamamlanması gerekir. b) AGNO’su en az 2,00 olması gerekir.
Mezun İstihdam Olanakları
Biyokimyagerler; ilaç, aşı ve özellikle biyopolimerlere dayalı protezler gibi tıbbi malzemeler üreten fabrikalar, boya, mürekkep, elyaf, plastik vb. kimyasal maddeler, tarım ilaçları, kozmetik, deterjan ve fermantasyon teknolojisine dayalı sanayi  tesisleri  gibi oldukça geniş bir yelpazede çalışma imkanları vardır. Üniversitelere bağlı  kurulan  biyoteknoloji araştırma ve uygulama merkezleri, genetik hastalıklar araştırma merkezlerinin  araştırma laboratuvarları ile tıbbi analizler gibi rutin işlemlerin yapıldığı laboratuvarlarda görev alabilirler. Ayrıca benzer hizmetler için Silahlı Kuvvetler bünyesindeki laboratuvarlarda, muvazzaf astsubay ve subay olarak istihdam edilebilirler. Çevrenin korunabilmesi konusuna bütün dünyada giderek artan ilgi nedeniyle, çevre ve hava kirliliğini önlemek veya azaltmak amacıyla kurulan endüstriyel tesislerde veya yerel yönetimlere ait arıtma tesislerinde çalışabilirler. Mezunlar yukarıdaki iş alanlarında; üretim sürecinde veya sürecin gerektirdiği rutin kalite- kontrol analizleri, sağlıkla ilgili testler, yeni yöntem geliştirme çalışmaları ve bunların uygulanmasında görev üstlenebilirler. Bunların yanında projelerin yürütülmesi ve sonuçlandırılmasında yönetici konumunda çalışabilirler. Beslenme, genetik ilaçların etkisi ve hastalıklardan ileri gelen kimyasal değişiklikler konusunda araştırma yapabilirler. Ayrıca insan, bitki ve hayvan hastalıklarından sorumlu küçük organizmalar üzerindeki araştırmalara, laboratuvar ortamında çeşitli biyokimyasal maddeler (protein, kan serumu proteini, amino asit, organik asit ve bileşikler gibi) elde etmek için yapılan çalışmalara, kimyasal ve biyolojik kaynaklı bütün kirleticilerin organizmalar üzerindeki zararlı etkilerini inceleyen çalışmalara, tekniğine uygun olarak hücre ve doku kültürü hazırlama çalışmalarına, temiz ve sağlıklı beslenme (besin kimyası ve teknolojisi, fermantasyon, gıda mikrobiyolojisi, gıda hijyeni)
konularındaki  çalışmalara katılabilirler.
Ölçme ve Değerlendirme
Kütahya Dumlupinar Üniversitesi Ön Lisans ve Lisans Eğitim-Öğretim Yönetmeliği’nin
Madde 25 – (1) Her dersten en az bir yarıyıl içi sınavı, bir yarıyıl sonu sınavı ve bir bütünleme sınavı yapılır.
MADDE 31 – (1) Öğrencinin başarısı; derse devam durumu, yarıyıl içi sınavları ile yarıyıl içinde yapılan ödev, uygulama, laboratuvar ve benzeri çalışmalardaki başarı düzeyi ile birlikte yarıyıl sonu sınavı/bütünleme ve/veya yarıyıl sonuna ait çalışma sonuçları değerlendirilerek belirlenir. (2) Bir dersin yarıyıl içi değerlendirmelerinin toplam ağırlığı, ilgili bölüm tarafından %30’dan az ve %60’tan çok olmayacak şekilde yarıyılın ilk iki haftası içinde belirlenir ve ilgili kurul onayından sonra bölüm tarafından ilan edilir. Proje, laboratuvar ve uygulama esasına dayanan derslerde, yarıyıl içi ve yarıyıl sonu değerlendirme sınırlarına uyulma şartı yoktur. (3) Bir derse ait yarıyıl içi ve yarıyıl sonu çalışmalarında yüz (100) tam not üzerinden alınan notlar, ilan edilen yüzdeliklerle ağırlıklı notlara dönüştürülür ve toplamlarından başarı notu elde edilir, maddelerine göre yapılır.



https://obs.dpu.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?curSunit=90904176&lang=tr