Tıbbi ve Aromatik Bitkiler - Programı Bilgileri   
Dili Türkçe
Süresi (Yıl) 2
Azami Süresi (Yıl) 4
Kontenjanı 20
Staj Durumu Var
Mezuniyet Unvanı Tekniker
ÖSYM Tipi TYT
Program İçeriği

Gıda, ilaç ve kozmetik alanında dünyada ve ülkemizde sentetik bazlı ürünler yerine bitkisel kaynaklı doğal ürünlerin kullanılmasına olan ilgi son yıllarda büyük oranda artış göstermektedir. İnsan sağlığının yanı sıra bitkisel doğal kaynakların da korunmasının ön plana çıkmaya başladığı günümüzde geleneksel bilgilere dayalı uygulamaların yerine, bilimsel bilgiye dayalı olarak doğadan toplanması, tarımı, üretimi, işlenmesi, pazarlanması ve kullanım yöntemleri konusunda eğitimli insan gücü büyük önem taşımaktadır.



Tıbbi ve Aromatik Bitkiler sektörlerinin, söz konusu bu rekabet ve inovasyon ortamında gelişmelerini sürdürebilmeleri, bu ortama uyum sağlayabilecek, esnek, üretken, değişime ve gelişime açık, sektörün gereklerinin farkında, mesleki bilgi ve vizyon sahibi yönetici ve çalışan kadrolarına sahip olmaları ile mümkün olabilir.



Program, mezunlarının tıbbi ve aromatik bitkiler hakkında bilgi sahibi olmasını, drogları hakkında derin bilgi sahibi olmasını ve aynı zamanda tıbbi ve aromatik bitkilerin satış ve pazarlamasında teknik eleman olarak yetişmelerini amaçlar.



Program, 2005-2006 öğretim yılında mesleki eğitim ve öğretim faaliyetlerine başlamıştır. Program açıldığından bu yana sektörün nitelikli bilgisayar programcılarına olan talebini karşılamaya çalışıyor.



 



 



 


Bölüm Başkanı
Doç. Dr. Hasan Basri KARAYEL
Bölüm AKTS(ECTS) Koordinatörü
Bölüm Başkanı Doç.Dr. .HASAN BASRİ KARAYEL
Tarihçe
Program, 2005-2006 öğretim yılında mesleki eğitim ve öğretim faaliyetlerine başlamıştır. Program açıldığından bu yana sektörün nitelikli bilgisayar programcılarına olan talebini karşılamaya çalışıyor.
Kazanılan Derece
Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Teknikeri - Önlisans Derecesi
Kabul Koşulları
Adayların Lise ve dengi okul diplomasına sahip olması gerekmekle birlikte tüm kabul ve kayıt koşulları YÖK’ün ilgili mevzuatı doğrultusunda ÖSYM tarafından belirlenir.
Üst Kademeye Geçiş
Mezunlar her yıl "Yüksek Öğretim Kurumu" tarafından belirlenen lisans programlarına başvurabilirler.
Mezuniyet Koşulları
Mezun olabilmek için öğrencinin program müfredatında başarması öngörülen zorunlu ve seçmeli dersleri başarmış olması, FF, FD, DZ ve YZ notunun olmaması gerekir. Programda öğrencinin asgari 120 AKTS kredisini sağlaması ve genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,00 olması gerekir. Ayrıca programda 30 gün staj yapma zorunluluğu vardır.
Mezun İstihdam Olanakları
Bu program; gıda, ilaç ve kozmetik endüstrisinde ekonomik değeri olan tıbbi ve aromatik bitkilerin biyolojik, ekolojik, genetik ve sistematik özellikleri, kültüre alınması, doğadan toplanması ve korunması, kimyasal içerikleri ve analiz yöntemleri, temin edilmesi, üretimleri ve kalite kontrolleri, kullanım alanları ve etiği konusunda bilgileri disiplinlerarası ve akademik bir anlayış içerisinde alarak temel bilgi düzeyine sahip olan yardımcı teknik personelin yetiştirilmesini amaçlamaktadır.

Bu programdan mezun olan öğrenciler; tıbbi bitkiler ithal ve ihraç eden firmalar, bitkisel ilaç imal eden laboratuvarlar, bu bitkilerin yetiştiriciliği ya da toplayıcılık faaliyetlerinde bulunan sektörler, tıbbi bitki drogları üreten ve satışını yapan işyerleri, aktarlar, baharellik salonları, bitkisel ilaç yapan ve satan eczaneler, aromaterapi merkezleri, parfümeri ve kozmetik sanayinin yanı sıra Tarım, Çevre ve Orman Bakanlığı bünyesindeki ilgili kuruluşlar, narkotik bitkiler ve bitkisel kökenli kaçakçılıkla ilgili kriminoloji ve adli tıp laboratuvarları, gümrüklerde ithal ve ihraç bitkisel ürünlerin kontrolleri, üniversitelerin ilgili bölümlerinde yer alan herbaryum ve bitki laboratuvarlarında yardımcı teknik personel olarak istihdam edilebilirler. Ayrıca öğrendikleri bilgilerin ışığı altında bu alanda faaliyet gösteren iş alanları kurabilirler.

Ayrıca programı tamamlayanlar iki yıllık önlisans mezunu statüsünde olacaklarından örgün ve açıköğretim sistemine göre öğretim yapan lisans programlarına dikey geçiş yapabileceklerdir.
Ölçme ve Değerlendirme
Bu programda; ara sınav, ödev, alıştırma, proje, uygulama ve dönem sonu sınavı gibi farklı değerlendirme yöntemleri uygulanmaktadır. Değerlendirme yöntemleri arasında klasik sınav, çoktan seçmeli sınav, ev ödevi, performans değerlendirme ve ürün değerlendirme yer alabilir. Programdan mezun olmak için ağırlıklı genel not ortalamasının en az 2.00 olması gerekmektedir. Bir dersin notu, yukarıdaki unsurların değerlendirilmesi sonucunda belirlenir ve harf olarak verilir. Harf notları ve her bir notun katsayısı aşağıda belirtilmektedir.




KATSAYI Başarı notu

AA 4,0
AB 3,7
BA 3,3
BB 3,0
BC 2,7
CB 2,3
CC 2,0
CD 1,7
DC 1,3
DD 1,0
FF 0,0



https://obs.dpu.edu.tr/oibs/bologna/progAbout.aspx?curSunit=32211&lang=tr